Ambients a l'etapa d'infantil

Fa uns cursos, que l’equip docent d’educació infantil ha introduït un canvi substancial en la nostra forma de funcionar en el dia a dia. Perquè fa temps que desitjàvem oferir als infants espais i temps de joc molt més amplis i diferents, que no només es donessin una o dues vegades per setmana i amb altres característiques.

 

Creiem que el joc és una necessitat de la infància que, moltes vegades, els adults privem per les nostres presses i demandes. Per tot això, de dimarts a divendres dediquem un temps dins l’horari destinat al joc per ambients.

 

El dilluns destinem amb cada grup-classe un temps a recordar certes normes generals del seu funcionament, coses que ens agraden, problemes que poden sorgir... En un principi, vàrem decidir que durant un temps triessin a quin ambient volien jugar perquè ens semblava que s’havien d’acostumar poc a poc a compartir espais tranquils, amb un clima pausat, a caminar pels passadissos si volen canviar d’ambient... Però hem vist que no cal, que els infants se n’adonen quan un ambient està ple d’alumnes i proven més tard a tornar-hi, que mantenen un clima de tranquil·litat i concentració, que gaudeixen podent canviar de tipus d’activitat en un determinat moment...

 

Si vens a l’escola i et passeges per la zona d’infantil, veuràs classes convertides en ambients on els passadissos també formen part d’aquests, aprofitant així tot l’espai. Per començar podràs endinsar-te a l’ambient de CONSTRUTECA on a través del descobriment i manipulació de materials amb característiques diferents com ara el pes, la textura, mesures, formes... creen diferents estructures deixant pas a la imaginació. Si el que vols es veure com a través del joc a l’aire lliure els infants interactuen amb l’entorn, descobrint la natura i els canvis que s’hi produeixen, t’hauràs de passar per MÓN EXTERIOR. En canvi, a PLASTICART l’experimentació a través de les diferents arts plàstiques deixen pas a la creativitat innata dels infants. No podia faltar l’ambient d’AGORATECA per tal d’oferir jocs reglats, trencaclosques i d’altres per potenciar la psicomotricitat fina i el pensament lògic-matemàtic. A IMAGINOTECA és impossible resistir-se a endinsar-se en el món dels contes, les històries i llegendes, el teatre, les llums i les ombres. Un altre ambient és el d’una caseta feta a mida pels infants, on aquests interpreten i experimenten diferents rols d’una manera lliure, és el de CA NOSTRA, que va molt lligat a l’ambient de VULL SER on juguen a ser, explorant i reproduint el món dels adults. Dins un pati interior tenim XOPS, un ambient per descobrir sensacions, sabors, canvis físics, mesures i transvasaments a través de l’aigua, tot i que només hi podràs entrar quan t’hagis vestit amb la roba impermeable adient. I una mica més lluny, a l’antiga casa del bidell trobem un espai per expressar amb el cos i la veu, escoltar diferents músiques i descobrir sonoritats d’altres instruments i països, és tracta de l'ambient de CA'S MÚSIC. Tots aquests ambients tenen la característica d’oferir material literari com poden ser contes il·lustrats, llibres i àlbums, relacionats amb la temàtica de les diferents propostes de cada ambient.

QUINES DIFERÈNCIES PRINCIPALS HI HA ENTRE ELS AMBIENTS I ELS RACONS?

Per a nosaltres, la paraula “ambient” implica sobretot espai de joc obert, amb diverses possibilitats que els infants poden experimentar amb llibertat. En alguns dels antics racons oferíem propostes un poc tancades, el què ara pretenem és que cada infant pugui triar què li apeteix fer en aquell moment dins de possibilitats bastant més obertes i pugui canviar d’espai quan ho desitji. El mestre/a passa a tenir una actitud d’observador, intervenint en moments que calgui i deixant que els infants desenvolupin el seu joc. I es té una cura especial per l’estètica i el clima tranquil que es crea.