top of page

Ambients a l'etapa d'infantil

Creiem que el joc és una necessitat de la infància que, moltes vegades, els adults privem per les nostres presses i demandes. Per tot això, de dilluns a dijous dediquem un temps dins l’horari destinat al joc per ambients.

 

El dilluns destinem amb cada grup-classe un temps a recordar certes normes generals del seu funcionament, coses que ens agraden, problemes que poden sorgir... En un principi, vàrem decidir que durant un temps triessin a quin ambient volien jugar perquè ens semblava que s’havien d’acostumar poc a poc a compartir espais tranquils, amb un clima pausat, a caminar pels passadissos si volen canviar d’ambient... Però hem vist que no cal, que els infants se n’adonen quan un ambient està ple d’alumnes i proven més tard a tornar-hi, que mantenen un clima de tranquil·litat i concentració, que gaudeixen podent canviar de tipus d’activitat en un determinat moment...

 

Si vens a l’escola i et passeges per la zona d’infantil, veuràs classes convertides en ambients on els passadissos també formen part d’aquests, aprofitant així tot l’espai.

agorateca

En aquest ambient s’ofereix a l’infant l’oportunitat de estimular i desenvolupar la motricitat fina i la lateralitat (aspectes bàsics per la lecto escriptura), així com explorar i introduir-se en el món de les lletres i les matemàtiques a través de zones de jocs amb nombres, puzles i jocs de geometria i simetria, biblioteca matemàtica, missatges i lectoescriptura, zona d'art, jocs de construccions i jocs per desenvolupar la motricitat fina.

ca nostra

A aquest ambient es simulen espais que poden haver a una casa qualsevol per a que els nens i nenes puguin desenvolupar el joc simbòlic, clau en el desenvolupament infantil. el joc simbòlic ajuda als infants a comprendre i assimilar el seu entorn, a desenvolupar el llenguatge, fa que puguin aprendre sobre els rols de la societat i practicar-los, afavoreix la imaginació i la creativitat, i contribueix al seu desenvolupament emocional.

imaginoteca

Aquest és un ambient relacionat amb  el meravellós món dels contes i la imaginació.  n’hi ha diversos espais on es fomenta el plaer de la lectura i gaudir de tot allò que ens aporta.

Els espais es presenten amb capses sensorials sobre diferents contes. Els infants troben diferents zones de representació que permeten jugar, crear o modificar els relats que ja coneixen mitjançant el joc simbòlic amb diferents elements i materials.

També disposem d'un espai de lectura tant de contes com de revistes, una zona de resentacions teatrals, la casa de l'arbre per imaginar i fins i tot fer titelles.

L'ambient també compta amb "la sala de la llum". En aquest espai treballem seguint la metolodologia de la llum, metodologia fonamentada en l'estimulació infantil a través de l'experimentació amb taules de llum, jocs amb ombres, la llum i color.

construteca

La manipulació dels materials a l’ambient de construccions fomenta la CREATIVITAT i la IMAGINACIÓ. Aquest tipus de joc permet als infants entendre el món i desenvolupar habilitats importants:

  • Amb la manipulació dels diferents materials treballen la motricitat fina desenvolupant la coordinació oculo-manual.

  • Construint exerciten l’atenció i la concentració estructurant la seva ment, facilitant l’aprenentatge i el desenvolupament cognitiu.

  • Quan ordena, fa seqüències, classifica, organitza,… s’endinsa en el món de les matemàtiques i el pensament abstracte (adquirint nocions de volum, mides, simetria, equilibri,…). I a la vegada es fa conscient de l’orientació espaial.

  • El joc en grup afavoreix l’habilitat de socialització aprenent a compartir, a respectar, ajudar,…

  • Quan elabora una construcció  reforça l’autoestima quan veu que és capaç de fer-les per si mateix. Estimula l’esforç i la paciència i ajuda a tolerar frustracions. 

En definitiva, els JOCS DE CONSTRUCCIÓ afavoreixen el desenvolupament integral de l’infant.

cas músic

Aquest és un ambient relacionat amb  el llenguatge universal. 

Hi ha diversos espais on es fomenta el plaer de l'escolta i del silenci, i d'experimentar amb les possibilitats de la veu, el cos i els instruments .

A aquest ambient poden trobar diferent espais; llibres auditius, jocs musicals, instruments i un lloc on relaxar-se en el sofà i l'estora a disfrutar de bona música.

Els espais són d'experimentació lliure, és a dir, poden canviar en voler. Grossos i petits es barregen, boixes i boixos comparteixen, s'ajuden i aprenen sense mirar les diferències entre ells.