top of page

Ambients a l'etapa d'infantil

Creiem que el joc és una necessitat de la infància que, moltes vegades, els adults privem per les nostres presses i demandes. Per tot això, de dilluns a dijous dediquem un temps dins l’horari destinat al joc per ambients.

 

El dilluns destinem amb cada grup-classe un temps a recordar certes normes generals del seu funcionament, coses que ens agraden, problemes que poden sorgir... En un principi, vàrem decidir que durant un temps triessin a quin ambient volien jugar perquè ens semblava que s’havien d’acostumar poc a poc a compartir espais tranquils, amb un clima pausat, a caminar pels passadissos si volen canviar d’ambient... Però hem vist que no cal, que els infants se n’adonen quan un ambient està ple d’alumnes i proven més tard a tornar-hi, que mantenen un clima de tranquil·litat i concentració, que gaudeixen podent canviar de tipus d’activitat en un determinat moment...

 

Si vens a l’escola i et passeges per la zona d’infantil, veuràs classes convertides en ambients on els passadissos també formen part d’aquests, aprofitant així tot l’espai.

agorateca

En aquest ambient s’ofereix a l’infant l’oportunitat de estimular i desenvolupar la motricitat fina i la lateralitat (aspectes bàsics per la lecto escriptura), així com explorar i introduir-se en el món de les lletres i les matemàtiques a través de zones de jocs amb nombres, puzles i jocs de geometria i simetria, biblioteca matemàtica, missatges i lectoescriptura, zona d'art, jocs de construccions i jocs per desenvolupar la motricitat fina.

ca nostra

A aquest ambient es simulen espais que poden haver a una casa qualsevol per a que els nens i nenes puguin desenvolupar el joc simbòlic, clau en el desenvolupament infantil. el joc simbòlic ajuda als infants a comprendre i assimilar el seu entorn, a desenvolupar el llenguatge, fa que puguin aprendre sobre els rols de la societat i practicar-los, afavoreix la imaginació i la creativitat, i contribueix al seu desenvolupament emocional.

imaginoteca

Aquest és un ambient relacionat amb  el meravellós món dels contes i la imaginació.  n’hi ha diversos espais on es fomenta el plaer de la lectura i gaudir de tot allò que ens aporta.

Els espais es presenten amb capses sensorials sobre diferents contes. Els infants troben diferents zones de representació que permeten jugar, crear o modificar els relats que ja coneixen mitjançant el joc simbòlic amb diferents elements i materials.

També disposem d'un espai de lectura tant de contes com de revistes, una zona de resentacions teatrals, la casa de l'arbre per imaginar i fins i tot fer titelles.

L'ambient també compta amb "la sala de la llum". En aquest espai treballem seguint la metolodologia de la llum, metodologia fonamentada en l'estimulació infantil a través de l'experimentació amb taules de llum, jocs amb ombres, la llum i color.

construteca

La manipulació dels materials a l’ambient de construccions fomenta la CREATIVITAT i la IMAGINACIÓ. Aquest tipus de joc permet als infants entendre el món i desenvolupar habilitats importants:

  • Amb la manipulació dels diferents materials treballen la motricitat fina desenvolupant la coordinació oculo-manual.

  • Construint exerciten l’atenció i la concentració estructurant la seva ment, facilitant l’aprenentatge i el desenvolupament cognitiu.

  • Quan ordena, fa seqüències, classifica, organitza,… s’endinsa en el món de les matemàtiques i el pensament abstracte (adquirint nocions de volum, mides, simetria, equilibri,…). I a la vegada es fa conscient de l’orientació espaial.

  • El joc en grup afavoreix l’habilitat de socialització aprenent a compartir, a respectar, ajudar,…

  • Quan elabora una construcció  reforça l’autoestima quan veu que és capaç de fer-les per si mateix. Estimula l’esforç i la paciència i ajuda a tolerar frustracions. 

En definitiva, els JOCS DE CONSTRUCCIÓ afavoreixen el desenvolupament integral de l’infant.