ELS    PROJECTES    DE    TREBALL    CURS 18/19

Tot i que a 1r i 2n curs d'EP fan una iniciació als projectes, és a partir de tercer curs quan l’horari escolar gira al voltant del treball per projectes. D’aquesta manera els infants aprenen a aprendre cercant informació, contrastant-la, fent un buidatge del més important, seleccionant-la, resumint-la, classificant. Consideram els projectes de treball com una eina per conèixer i interpretar la realitat de manera globalitzada i no fragmentada, a partir de temes que interessen i inquieten els infants. Partim dels seus coneixements previs per construir nous conceptes, procediments i actituds significatives i per sobre de tot funcionals, necessaris per a la vida quotidiana, des del compromís grupal de portar endavant un projecte, el treballar en equip, proposar idees, donar opinions argumentades, reflexionar i ser creatius. Cada curs acadèmic és una aventura on els projectes de treball que es porten a terme al centre son diferents any rere any. Hi ha projectes més llargs i d’altres més curts, però sempre amb una finalitat: des de respondre a alguna pregunta curiosa a fer una conferència, exposició, construir alguna cosa... les possibilitats són infinites i cada curs ens sorprenem més. Per exemple, un grup de 2n d’EP va construir un vaixell pirata amb fusta on hi cabessin tota la classe; els alumnes de 5è curs han editat el conte “La casa de l’arbre”, amb tot el que comporta fer un llibre, on la venta d’aquest és benèfica; una exposició al pati de la balena més grossa del món a tamany real, construir una incubadora per tenir gallines; planejar i fer un viatge per anar a dormir amb taurons; la curiositat per l’origen dels nombres va portar a fer un estudi de l’antic Egipte amb momificacions reals, dissenyar i cosir un estoig per classe,...  

A continuació, et deixem amb els projetes que s'estan fent aquest curs 2018-2019 (si ets expert en alguna cosa relacionada o ens pots aportar un punt de vista diferent o proposar alguna cosa, estarem encantats de convidar-te a l'aula. Per fer-ho només t'has de posar en contacte amb la tutora o tutor de la classe en qüestió):

1r A

Estrelles   del   pop

-Els taurons i visita a l'Oceanogràfic de València per dormir amb taurons.

1r B

TROTANAUTES D'IMAGINOLÀNDIA

-Els dinosaures

2n A

DINOSAURES INVISIBLES

-Els refugiats. Objectiu final: gravar un documental

2n B

MÓN   DE   LEGO

-Els dinousaures i viatge a Dinópolis (Terol)

3r A

ELS     ROBOTS

-Construir un robot

-Decorar la porta amb mecanismes

3r B

ELS     TELEPÀTICS

-Com es fan les coses?

           Objectiu final: gravar un programa.

-Països Europeus

            Objectiu final: fer amb fusta les direccions i quilòmetres dels diferents països investigats al jardí de l'entrada de l'escola (pal amb direccions).

4t A

SALVADORS   DE LA   NATURALESA

4t B

INVENTORS   DE   LA FANTASIA

-Decoració de la porta

-Creació i customització d'un estoig

-Una escola respectuosa amb el medi ambient per presentar al Parlament

A finals del 1r trimestre vam començar el projecte de l’Energia. L’Ajuntament de Santa Eulària ens va enviar una carta perquè participéssim al VII Congrés Infantil. Aquest any la temàtica era sobre Energies Renovables.

Com que no sabíem gaire cosa sobre el tema ens vam posar a cercar informació i a seleccionar-la. Després vam enviar una carta a les famílies per demanar la seva ajuda. A partir d’aquí van venir a visitar-nos diferents experts i vam rebre diferent tipus d’informació per anar treballant.

Finalment, vam decidir presentar 3 productes al Congrés: una maqueta, un tríptic i un esquema. Per fer-ho vam dividir les dues classes de 4t A i B en tres grups. La maqueta era sobre la nostra escola i hi vam afegir
elements sostenibles. El tríptic era sobre hàbits d’una casa malgastadora i una casa sostenible. I l’esquema era sobre el concepte de l’energia, el tipus i les fonts.

MINI PROJECTES AUTÒNOMS PER CONÈIXER EL MÓN

A principi del 3r trimestre vam iniciar els “Miniprojectes”. En ells treballem diferents temàtiques com: les plantes, el Sistema Solar i els mapes polítics. Cada miniprojecte s’inicia amb una proposta acompanyada
de la informació més rellevant del tema. A partir d’aquí cada alumne pot decidir el producte final del seu treball. A més, poden anar complementant la teoria amb diferents fonts d’informació (Internet, llibres, atles...). Al final exposen el producte final davant dels companys.

5è A

ELS   AVENTURERS

-CULTURES DE PAÏSOS

Els alumnes de 5è A s’han fet petits experts sobre la cultura, la història, la gastronomia,…de 12 països de diferents continents.
Després d’una gran recerca d’informació i de l’elaboració d’una presentació la van exposar als companys de l’aula i les seves famílies.
En acabar van decidir que volien representar l’extensió de cada país i la densitat de població al pati de l’escola i vem convidar a tots els alumnes i a les famílies de la classe a gaudir de la nostra exposició.

-NOTÍCIES D'ÚLTIMA HORA

Els alumnes de 5è A han iniciat un noticiari basat en les notícies de “Diario de Ibiza” i el “Periódico de Ibiza y Formentera”.
Cada dia, un alumne escull una notícia d’un dels dos diaris citats, se la prepara i l’endemà l’exposa davant de la classe. A continuació s’inicia un debat en
referència a la notícia explicada.
En acabar, pengem la notícia fora al passadís, juntament amb les opinions recollides durant el debat per tal que tothom que ho desitji pugui estar al dia
d’alguns fets que es donen a les Pitiüses.

5è B

ELS    TERRORÍFICS

-Posem en marxa l'hort de l'escola: investigació de les característiques de les plantes i fotosíntesi. Maqueta i anàlisi de les diferències entre els humans i els arbres a nivell científic.

-Entrevistes en format vídeo, audio o escrites

6è A

ELS  CINEMATOGRÀFICS

6è B

CIENTÍFICS

Durant aquest curs han fet una pel·lícula cada classe. Per un costat 6è A ha fet “Un robot inesperado” (gènere comèdia) i d'altra banda, 6è B ha fet "La otra dimensión" (gènere de terror). S'han fet totes les tasques que això implica:


– Inventar la història (argument).
– Dividir la història en escenes.
– Repartir els personatges.
– Creació del guió literari.
– Escenificació i ambientació dels espais.
– Elaboració d'equips tècnics (vestuari, maquillatge i ambientació).
– Escriptura i entrega de cartes de sol·licitud de permís de gravació.
– Assessorament amb experts (Héctor Escandell, José Ignacio Ricarte i Adrià Tugués).
– Elaboració de la cartellera.
– Guió tècnic i cronograma de gravació.
– Buscar patrocinadors.
– Rodatge (del 18 al 22 de març) amb la gran ajuda d'estudiants de Comunicació Audiovisual del CESAG (Mallorca).


Actualment preparen l'estrena, que serà al mes de maig. A més, després d'haver sortit aquest projecte al diari, els alumnes aprofiten per treballar el text periodístic i estan elaborant el seu propi diari (“diari s'Olivera”) en el qual s'explica tot el procés del projecte d'inici a fi.